Gratis klankschaal E-book!
Vermijd valkuilen van verkooptrucs!
√ Ontdek hoe verkoopverhalen je veel geld kunnen kosten.
√ Doorzie de zin en onzin van chakra-klankschalen.
√ Wat je misschien nog niet weet, maar wel zou moeten weten over oude klankschalen.
De klanktrilling zorgt voor ontspanning
Hoe hard moet je de klankschalen aanslaan tijdens een klankmassage? Ik spreek liever niet van slaan. Slaan suggereert een flinke zwaaibeweging en kracht. Ik spreek liever van tikken. De klankschalen aantikken.
Hoe hard moet je de schalen aantikken? Gewoon zachtjes. De schaal hoeft niet stuk. Het is geen gekookt ei.
Misschien ben je wel geneigd te geloven dat hoe harder je de klankschaal aanslaat, hoe krachtiger de trilling. Hoe krachtiger de masserende werking. En hoe beter dus het effect van klankschaalmassage. Maar in het algemeen raad ik aan om de klankschalen zachtjes aan te slaan.
Klank heeft twee aspecten. Het hoorbare geluid en de voelbare trilling. Het hoorbare geluid is heel aangenaam. Maar het is een bij-effect. Het is de fysieke trilling uit de schalen die de diepe ontspanning teweeg brengt. Zelfs als het geluid van de klankschalen niet hoorbaar is.
Ken je misschien Mysteryland Festival? Een van Nederlands grootste dance-festivals. 60.000 bezoekers. Het Mekka voor dance-liefhebbers ligt 1x per jaar in de Haarlemmermeer polder. Compleet omgebouwd tot een sprookjesachtig decor, met podia, hamburgertenten en vele biertaps. En waar wordt getapt, moet nog harder worden afgetapt. Dus zijn er ook vele urinoirs.
Zo’n decor is niet het toonbeeld van rust. Bij de ingang word je verwelkomd met een poncho en een set gratis oordoppen. Want naast een kansje op regen, krijg je met zekerheid ook vele decibellen over je heen. Er draait knoertharde muziek.
Jarenlang op rij ben ik op Mysteryland uitgenodigd om klankschaalmassages te geven. Korte klankmassages van ongeveer 10 minuten. Gewoon als een verrassend aardigheidje voor festivalgangers. Een andere beleving van geluid. Maar dan wel met een decor van achtergrondmuziek die je meer waarneemt met je maag dan met je oren. Oké, misschien niet helemaal waar. Maar wel waar is dat je het geluid van klankschalen daar in de buitenlucht absoluut niet hoort. Zelfs niet als je met je hoofd in de klankschalen hangt.
Onder die omstandigheden gaf ik dus klankmassages aan festivalgangers. Doorgaans geen spirituele of zweverige types. Maar nuchtere mensen. Al is die nuchterheid betrekkelijk. Er wordt namelijk aardig wat bier gedronken. Sommige gasten gieten bier naar binnen en laten het via hun zweetsokken weer naar buiten stromen. Zo lijkt het.
Ik heb voetmassages gegeven aan voeten, omhuld door kletsnatte sokken. Dat zijn van die gasten die op een snikhete zomerse dag er lekker modieus bij lopen in hun synthetische schoenen. De geur van zweet, vermengd met bier. Ik heb het allemaal meegemaakt. Mijn liefde voor klankschalen gaat diep.
Gasten mogen gaan liggen. Met twee klankschalen op hun rug. Het is een bijzonder decor om klankmassages te geven. Het geluid van klankschalen verdwijnt gewoon door de omgeving. Het gevolg is dat ik dan gewoon “maar iets doe”. Ik tik de schalen onhoorbaar aan. Maar het resultaat blijft telkens verrassend. Wanneer mensen na 10 minuten liggen onder de klankschalen vandaan komen, zijn ze toch altijd even van de wereld geweest. Lekker ontspannen. Enthousiast over de werking van klankschalen.
Ook als het geluid niet of nauwelijks hoorbaar is, zal de zachte trilling zijn ontspannende werk doen. Daar kun je helemaal op vertrouwen.
Als je niet precies weet hoe hard je de klankschalen moet aanslaan voor het diepst ontspannende effect, dan geef ik je hier een simpele regel:
Ik raad je aan de klankschalen zacht aan te slaan. Liever altijd te zacht dan te hard. Daar zijn meerdere redenen voor.
In het e-book klankschaalmassage kun je precies lezen wat die redenen zijn.
Ook interessant voor je:
Reactie plaatsen
Reacties